Prečítajte si, ako sa používa komonica lekárska (Melilotus officinalis), ako vám pomôže pri bolestiach hlavy, znížení tlaku či nespavosti.
Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom komonice:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)
Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Komonica lekárska (Melilotus officinalis)
 je krásna medonosná rastlina s veľa malými jasnožltými kvetmi. Za pekného počasia je plná včiel a čmeliakov.

Komonica lekárska obsahuje voňavý a liečivý kumarín, ktorý sa uvoľňuje až pri sušení rastliny, preto vysušená vňať tejto byliny má zvláštnu prenikavú príjemnú vôňu. Vždy, keď som komonicu nasušil a papierové vrece s ňou som položil na policu do izby, komonica prenikavo rozvoniavala po celej miestnosti.

Čaj z komonice lekárskej účinkuje upokojujúco a uspávajúco pri nespavosti, neurózach a klimakterických ťažkostiach. Pomáha tiež pri prieduškovej astme a bolestiach hlavy, ktoré pochádzajú z vysokého krvného tlaku. Lieči aj kŕčové žily, trombózu a ischémiu srdca, pretože pôsobí proti tvorbe krvných zrazenín v cievach. Obklady z komonice lekárskej prikladáme na kĺbové opuchy, výrony, zápaly stredného ucha a zápaly reumatického pôvodu.
Komonica je dobrá aj na prípravu masti, ktorou si natierame kŕčové žily alebo hemoroidy. Komonica celkove zlepšuje cirkuláciu krvi a lymfy v krvnom a lymfatickom riečišti. Zlepšuje činnosť krvného a lymfatického obehu, obnovuje plynulý pohyb lymfy v lymfatických cievach a vlásočniciach. Používa sa preto aj pri poruchách cirkulácie krvi, pri lymfatických opuchoch a pri migrénach.
Komonicu lekársku nesmieme užívať dlhodobo a v nadmerných dávkach. Vtedy spôsobuje veľké zníženie krvnej zrážanlivosti. Prvými príznakmi predávkovania je bolenie hlavy, závraty, zvracanie a nespavosť. Vysušenú komonicu pridávame do zmesi s inými podobne účinkujúcimi bylinkami, vtedy ju môžeme užívať dlhodobo a bez rizika.
Vysušená vňať komonice sa kedysi dávala aj do fajčiva ako aromatická prísada.